Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun...

İSLAMİ BİLGİ PAYLAŞIM SİTESİ
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Rahmet Forum Son Konular
Konu Yazan GöndermeTarihi
star
starPaz 28 Ekim 2012, 12:04
star
starÇarş. 14 Eyl. 2011, 21:58
star
starSalı 13 Eyl. 2011, 18:41
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:48
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:15
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:02
star
starPtsi 05 Eyl. 2011, 22:51
star
starPaz 04 Eyl. 2011, 13:51
star
starCuma 02 Eyl. 2011, 16:06
star
starCuma 02 Eyl. 2011, 15:45
Similar topics
  • » Boşanma Hakkında
  • » El öpmek Hakkında

  • Efendimiz Kelimesi Hakkında

    Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
    Yazar Mesaj
    e-mir
    Admin
    Admin
    e-mir
    Yaş :
    Kayıt tarihi : 02/02/09
    Mesaj Sayısı : 1596
    Nerden :
    Efendimiz Kelimesi Hakkında Vide
    http://www.rahmet.yetkin-forum.com
    MesajKonu: Efendimiz Kelimesi Hakkında Efendimiz Kelimesi Hakkında Icon_minitimePaz 07 Şub. 2010, 18:10

    Mutarrif İbnu Abdillah, babası (radıyallahu anh)'tan naklediyor: "Benî Amir heyetiyle Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanına gitmiştik.
    "Sen bizim efendimizsin!" diye hitap ettik.
    "Efendi, Allah'tır!" buyurdular. Biz:
    "Fazilette en ileride olanımız, mertlikte en başta gelenimizsin!" dedik. Bize: "Söylediğinizin hepsi bu veya buna yakın bir söz olsun. Şeytan sizi (mübalağalı medihlerde) koşturmasın!" buyurdular." (Ebu Davud, Edeb 10, (4806).)

    [Hadisin Ebu Davud'daki açıklaması şöyle:Yaratıkları üzerinde mutlak tasarruf sahibi olan muhakkak ki Allahu Teâlâ hazretleridir. Bu bakım­dan "seyyid", "mevlâ" gibi, insanlar üzerinde tasarruf yetkisine delâlet eden lafızlara hakkiyle layık olan da yine yüce Allah'dır. Bu lafızların, kullar için kullanılması ise mecazidir, izafidir, hakiki değildir.
    Bu itibarla her ne kadar bu lafızları mecazî ve izafî olarak, kullar için kullanmak caiz ise de Resulü zişan efendimiz, İslamın ilk yıllarında cahiliyye döneminden yeni kurtulmuş olan kavmini, cahili düşüncelerden ta­mamen kurtarmak amacıyla ve bazı insanlarda ilahi güçlerin bulunduğu inancının nüksedeceği endişesiyle zaman zaman ashabını bu nevî kelime­leri kullanmaktan nehyetmiştir, Fakat ulemâ bu gibi tehlikelerin kalmadı­ğı cemiyetlerde söz konusu kelimeleri mecazen insanlara nisbet etmekte bir sakınca görmemişlerdir. Nitekim: "Ben Adem oğullarının seyyidiyim" mealindeki (4673) numaralı hadis-i şerif de buna delâlet eder. Ben bu açıklamadan dolayı derim ki: Bu vb kelimeleri çok dikkatli kullanmalıyız. e-mir.]

    Seyyid, efendi, sahib anlamına gelmektedir. Bu bakımdan hadis, Seyyid yani Efendi kelimesini hakiki manada insanlara izafe etmeyi yasaklamaktadır. İnsanların alnından tutup, onları gerçek manada idare eden Allah'tır. Bu anlamda Seyyid Allah'tır.

    Ancak alimler, bunun insanlara, daha hususi manada kişilere izafe edilerek kullanılmasını caiz görürler. Nitekim Resulullah: "Ben ademoğlunun efendisiyim. Bunu söylemem övünmek değildir" buyurmuştur. Yani: "Ben bunu övünmek için değil, Allah'ın bana verdiği nimeti anlatmak ve açıklamak için söylüyorum" demek istemiştir. Nitekim Buhârî'de gelen bir rivayette Ömer: "Ebu Bekr bizim efendimizdir" demiş ve Bilal'i kastederek: "Efendimizi azad etti" diyerek sözlerini noktalamıştır. (Buharî, Fezâilu'l-Ashab'ın-Nebi 23; Kütüb-i Sitte - Prof. Dr. İbrahim Canan)
    Konuyla ilgili Başka bir rivayet:

    “Beyaz elbiseler bürünmüş uzun boylu bir grup geldi ve birbiriyle konuşup şöyle dediler: ! Bu kula hayır verilmiştir, gözleri uyur fakat kalbi uyanıktır.. Sonra dediler ki; “bazılarımız onun için bir misal verelim, bir kısmımız da onu açıklasın” dediler. Bunun üzerine onlardan bazıları: “Bir seyyid/Efendi sağlam bir saray yapar, sonra da bir ziyafet vererek insanları davet eder, bu davete icabet etmeyenleri ise cezalandırır” şeklinde bir misal getirdiler ve bazıları da onun tevilini şöyle yaptılar: “Misaldeki Seyyid/Efendi Rabbu’l-âlemindir. Saray ise İslam’dır. Ziyafet ise cennettir. İnsanları Ziyafete davet eden ise Odur(Muhammed’dir). Onun bu davetine icabet eden cennete, icabet etmeyen de cehennem gider.” Derken, Peygamber(a.s.m) uyandı ve söylenenleri işittiğini, onların bir grup melekler olduğunu söyledi..”(Müsned, I/399).

    Görüldüğü üzere bu hadiste “Seyyid/Efendi Rabbu’l-âlemindir” ifadesi çok farklı bir zaviyede seslendirilmiştir.

    Peygamberimiz (a.s.m)’in kendisini efendi olarak nitelendirdiğine dair sahih hadisler vardır: “Kıyamet günü insanların seyidi/efendisi benim” (Buharî Enbiya, 3, Tefsiru sureti 17/5; Müslim, İman, 237, 238).

    “Ben Adem’in çocuklarının efendisiyim”(Ebu Davud, sünnet, 12).

    Torunu Hasan için de bu ifadeyi kullandığı bilinmektedir: “Bu oğlum seyyiddir/efendidir, Allah onunla iki büyük taifenin arasını bulur, barıştırır”(Buharî, Sulh, 9; Ebu Davud, Mehdi, 8)

    www.sorularlaislamiyet.com adresinden alınmıştır.
    Sayfa başına dön Aşağa gitmek

    Efendimiz Kelimesi Hakkında

    Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
    1 sayfadaki 1 sayfası

    Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
    Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun... :: DİNİ KONULAR :: Fıkıh -