Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun...

İSLAMİ BİLGİ PAYLAŞIM SİTESİ
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Rahmet Forum Son Konular
Konu Yazan GöndermeTarihi
star
starPaz 28 Ekim 2012, 12:04
star
starÇarş. 14 Eyl. 2011, 21:58
star
starSalı 13 Eyl. 2011, 18:41
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:48
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:15
star
starSalı 06 Eyl. 2011, 19:02
star
starPtsi 05 Eyl. 2011, 22:51
star
starPaz 04 Eyl. 2011, 13:51
star
starCuma 02 Eyl. 2011, 16:06
star
starCuma 02 Eyl. 2011, 15:45

Sosyalleşmesine yardımcı olun

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
betül mirza
Moderator
Sosyalleşmesine yardımcı olun Default4
betül mirza
Yaş :
Kayıt tarihi : 01/02/09
Mesaj Sayısı : 21
Nerden :
Sosyalleşmesine yardımcı olun Vide
MesajKonu: Sosyalleşmesine yardımcı olun Sosyalleşmesine yardımcı olun Icon_minitimePerş. 27 Ağus. 2009, 16:08

Arkadaş edinmek

İyi bir arkadaş olabilmek her zaman doğuştan gelen bir beceri değildir ve öğrenilmesi gerekir.
Ebeveynlerin en zor deneyimlerinden biri de, çocuklarını anaokuluna veya okula, hatta oyun parkına götürdükleri ilk günlerdir. Onları endişelendiren şey, çocuklarının kolayca arkadaş bulup bulamayacağıdır. Bu konuda en doğru davranış; arkadaşlıkların kolaylıkla kurulduğu, ancak bir o kadarda kolaylıkla bozulduğu 5 yaşın altındaki çocuklardan çok fazla bir şey beklememektir. Okul öncesi yaşlardaki pek çok çocuk için, "bir arkadaş" oyun parkında bir anda yanlarında beliren küçük çocuktan öte bir şey değildir. Bununla beraber, çocuğunuzun arkadaşlık konusundaki ilk denemelerini cesaretlendirebilir, ve belki de, daha da önemlisi sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

PAYLAŞMAYA TEŞVİK EDİN

Küçük çocukların paylaşmaya başlaması, sizin de paylaşmanın önemini anlatmanız bebeklik dönemi geride kaldıktan sonra daha kolay hale gelir. Bu yaşlarda kötü davranışlar bir gecede ortadan kalkabilir; buna rağmen 3 yaşı mucize yaşı olarak görmek yerinde olmaz zira bu yaşlardaki bazı çocuklar için paylaşmak çok güç olabilir. İyi bir örnek olun: Elinizdeki bisküvileri, içecekleri paylaşarak bile çocuğunuza iyi bir örnek olabilirsiniz. "Meyve suyumdan denemek ister misin?" "Ben de seninkinin tadına bakabilir miyim?" soruları iyi birer başlangıç olabilir.

Çocuğunuzu paylaşması için zorlamayın: Kardeşiyle veya başka bir çocukla paylaşması için oyuncağını elinden almayın ya da salıncakta başka bir çocuğun sallanması için, onu rızası olmadan, salıncaktan bir anda indirmeyin. Bu tarz davranışlar, çocuğunuzu paylaşmaya teşvik etmekten çok, onu kızdırır ve paylaşımı kötü algılamasına neden olur.

Önemini anlayabilmesine yardımcı olun: Bıkmadan usanmadan, tekrar tekrar, bencil davrandığımızda diğerlerinin nasıl da kötü hissettiğini; sahip olduklarımızı paylaştığımızda ise, diğer insanları ne kadar mutlu edebileceğimizi açıklayın.

SALDIRGANLIKTAN VAZGEÇİRİN

Saldırgan davranışlarda bulunma eğilimleri 3 yastan itibaren azalmaya başlar; ancak tamamen ortadan kalkmaz. Bazı çocuklar, çok üzüldüklerinde ya da kızdıklarında diğerlerine vurmaya, onları itip kakmaya, hatta ısırmaya devam edebilir ve bu okul çağına kadar sürebilir.

Saldırgan çocuğu bulunduğu ortamdan uzaklaştırın: Saldırgan davranan çocuğu zorla tutup götürmek gerekse bile o ortamdan uzaklaştırın ve önce yaralanan, zarar gören çocukla ilgilenin. Böylelikle zarar veren çocuğa bu davranışı ardından ilgi göstermeyerek, saldırganlığı ödüllendirmemiş olursunuz, bu da davranışın tekrarlanma olasılığını azaltır.

Nedenlerini açıklayın: Bu tarz davranışların neden kabul edilemez olduğunu açıklayın. "Kimseye vurmamalı, ve onlara zarar vermemeliyiz, bu bir kuraldır" ve "Bu arkadaşının canını acıtır ve onu çok üzer." Bu açıklamalar, benzer davranışlar her ortaya çıktığında tekrarlanmalıdır.

Çocuğunuzun duygularını tanımlayın: Duyguları tanımlamak önemlidir. "Öfkeli hissettiğini biliyorum" ya da "Bunu yaptığın için üzülmüş olmalısın" gibi cümlelerle bu tanımlamaları yapabilirsiniz; ancak saldırgan davranışlara hiçbir koşulda izin verilmeyeceği kuralı da açık olmalı.

Sakin olun: Sizin kızgın olmanız, çocuğunuza yanlış bir mesaj verir ve dalga da kötü davranmasına neden olur. Bu nedenle tüm tepkilerinizi, onun da aynı şekilde yapabilmesi için sakin biçimde verin.

KENDİNE GÜVENİ SAĞLAYIN

Diğerlerine kötü davranmayı aklının ucundan bile geçirmeyen, sessiz, kendine güveni daha az bir çocuk kafanızda fazla soru işareti oluşturmuyor olabilir; ancak böyle bir çocuğun da, arkadaş edinme konusunda çok yetenekli olduğu söylenemez. Bazı çocuklar doğuştan dışa dönüktür, bazıları ise tam tersi. Çocuğunuz çok içe dönükse, onun güven duygusunu artırmak için yapabileceğiniz pek çok şey var.

"Utangaç" olarak etiketlemeyin: Özellikle duyabileceği durumlarda çocuğunuza utangaç, içine kapalı gibi etiketlemelerde bulunmayın. Sizden duyduğu bu tarz genellemeler, çocuğunuzun bu tarz davranışlarının artmasına neden olur.

Kendine saygı duymasını sağlayın: Çocuğunuza sık sık sarılarak, onu öperek sevgi ve şefkat gösterin. Bol bol birlikte vakit geçirin, bilikte eğlenin, böylelikle kendine güvenmesine temel oluşturan öz saygıyı daha kolay edinecektir.

Sosyal becerileri öğretin ve birlikte uygulayın: Öğrenmeye ihtiyacı olan sosyal becerileri birlikte tekrarlayın. Örneğin; oyunu başatmak ve dahil olmak ile ilgili sıkıntı yaşadığını fark ediyorsanız, birlikte oyun başlatma oyunları oynayın: önce siz bir oyuna onu davet edin, sonra da size bir davette bulunmasını söyleyin.

KONUŞABİLİYOR, AMA KONUŞMUYOR

Bazı çocuklar evde son derece geveze iken, dışarı çıktıklarında dilleri yokmuş gibi davranabilirler. Dışarıdaki insanlarla iletişim kurmakta zorlanan bir çocuğu zorlamamalısınız. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, son derece rahat davranmak ve bu farklılığı vurgula-mamaktır.

Onu zorlamadan cesaretlendirmeye çalışın: Tanımadığı insanlara alışmak için biraz zamana ihtiyacı olabileceğini açıklayın. Böyle bir çocuğun rahat davranmasını sağlamanın tek yolu rahat olmak ve yavaş hareket etmektir. Baskı yaratmadan oluşturacağınız birebir etkileşim fırsatları zamanla açılmasını sağlayacaktır.

Bu durumda da, onu etiketlemekten uzak durun: "Aşırı sessiz,..vb" etiketlemeler çocuğunuzun kendine dair hoşnutsuzluğunu artıracaktır.

KİMSE BENİMLE OYNAMAK İSTEMİYOR!

Çocuğunuzun bunu söylemesi çok üzücü olabilir. Anaokuluna henüz başladıysa durumun tam olarak nasıl olduğunu anlayabilmek için okuldan sorumlu birileri ile konuşmak yerinde olacaktır. Hiçbir sorun olmadığını belirtebilirler; bu durumda bazı çocukların ilgi görebilmek için tek bir durumu genelleyerek bu tarz cümleler kurabildiklerini bilmenizde yarar var. Ancak gerçek bir güçlük yaşadıklarını belirtilirse, anaokulu çalışanları ile birlikte bu sorunda işbirliği yapmayı ihmal etmeyin. Çocuklarımızı, diğerlerinin zaman zaman bencil ve acımasız olabileceği gerçeği ile karşılaştırmanın zamanı geldiğini düşünebilirsiniz; ancak bu, bu yaştaki çocuklar için iyi bir sonuç vermez. Çocuğunuza, onun kendi başına arkadaş edinebilecek biri olduğunu anlatmak ve onu cesaretlendirmek daha yerinde olacaktır.

Olumlu ve neşeli davranın: Kötü bir durumla sizin karsınıza geldiğinde, bu durumla baş edebilmesi için ona olumlu ve neşeli çözümler sunun. "Demek ki o çocuk seninle oynamak istemiyor, bence sen de başkasına sorabilirsin"

Açıklayın: Herkesle her zaman arkadaş olamayacağımızı, tartışmaların yaşanabileceğini, hatta çevremizdeki insanların bazıları ile, ne yaparsak yapalım, anlaşamayabilecegimizi açıklayın.

Duygularına saygı duyun: "Bu seni üzmüş olmalı" deyin; ancak ses tonunuz olumsuz duygular içinde boğulmasına neden olmamalı; "bir dahaki sefer şansın daha iyi gider" olumlamasını da içermeli. Birkaç arkadaş davet edin: Eve çağırdığınız birkaç oyun arkadaşı, sizin durumu daha iyi görebilmenizi ve yolunda gitmeyenlerin neler olduğunu fark edebilmenizi sağlayacaktır.

Onun başa çıkmasına izin verin: Arkadaşları ile yaşadığı anlaşmazlıkların, çocuğunuzun deneyip yanılarak öğreneceği konulardan biri olduğunu unutmayın. Bırakın denesin ve anlaşma taktiklerini yavaş yavaş kendi başına öğrensin.

ÇOCUĞUNUZUN ARKADAŞ EDİNMESİNİ KOLAYLAŞTIRMANIZ İÇİN 5 YOL

1 Sosyal olun

Evinizde, diğer çocukları da davet edebileceğiniz oyun, çay partileri düzenleyin. Kendi arkadaşlıklarınızla da, bu konunun önemini belirtecek şekilde iyi örnek olun.

2 Diğer insanlara alışmasını sağlayın

Erken yaşlarından itibaren çocuğunuzun tanıdığı ve birlikte vakit geçirdiği kişilerin sayısını yüksek tutun. Yalnızca anne ve babasını görerek yetişen bir çocuk için yeni arkadaşlıklar kurmak güçtür.

3 Arkadaşlık becerileri

Paylaşmak, gruba dahil olmak, sırasını beklemek, ve benzeri diğer becerilerle ilgili oyunlar oynayın.

4 Buzları eritme yollarını deneyin

"Merhaba, ben Simge, oyunuza katılabilir miyim?" ya da "Merhaba, ben Burak, 3 yaşındayım, sen kaç yaşındasın?" gibi soruların yer aldığı oyunlar buzları gerçekten eritebilirler.

5 İyi davranışların önemini öğretin

Bir çocuğu itip kakmanın, ya da elindeki oyuncağı kapmanın arkadaş edinme konusunda yardımcı olmayacak davranışlar olduğunu öğretin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sosyalleşmesine yardımcı olun

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Allah'ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi Hidayete Tabi Olan Kullarının Üzerine Olsun... :: EVLADU İYAL :: Çocuk Eğitimi -